Thursday, October 11, 2012

COGNAC FRAPIN RECEIVED THE COVETED PRIZE OF FRENCH LIVING HERITAGE COMPANY IN 2012


Cognac Frapin is the 2nd Cognac House (after Remy Martin) to receive the coveted prize offered by the French government which rewards the French companies with the most outstanding excellence in traditional and industrial skills, labeled 'Entreprise du Patrimoine Vivant' EPV - sort of Living Heritage Company.

EPV was recognized for Frapin because of their precise control of the entire line of production: from the vineyards to the bottling. Their skills are exemplary and  their attention to details make them one of the few recipients for 2012 in France. Jean-Pierre Cointreau and his family are the guardian of this living heritage treasure.

Cognac Frapin is also known under Domaine Château de Fontpinot SAS
Cognac Frapin - Chateau de Fontpinot
Cognac Frapin - Chateau de Fontpinot
Source: in French; www.patrimoine-vivant.com
L'entreprise a été fondée en 1926 par la famille Frapin, implantée dans la région depuis 1270 et impliquée dans la fabrication de boissons alcoolisées depuis les débuts du développement de la production dans la région. Une des propriétaires actuelles, Madame Cointreau-Renaud est la petite fille du créateur de l’entreprise actuelle, Pierre Frapin. L'entreprise fabrique exclusivement du cognac.
L'entreprise maîtrise entièrement la production «de la racine de la vigne au goulot de la bouteille» : la culture du raisin, le moût, le vin, la distillation, l’assemblage, le vieillissement et mise en bouteille. Les savoir-faire complexes, la distillation et l'assemblage, sont détenus par six personnes : le maître de chais, trois maîtres distillateurs, deux responsables des assemblages.
Le savoir-faire se distingue dans le métier en raison du niveau élevé des prestations et par une étape originale : le mélange de la lie et du vin avant distillation.

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